5 tips voor het voeren van een videogesprek

5 tips voor het voeren van een videogesprek

Bij Professional Partners vinden wij het belangrijk om mensen écht te leren kennen. Daarom hechten wij zeer aan het voeren van een persoonlijk gesprek. Dat kan face-to-face en zeker ook online via een videogesprek. Gelukkig voeren wij bij Professional Partners al geruime tijd videogesprekken met potentiële, nieuwe PP-ers, opdrachtgevers en ook met collega’s onderling.

Door de genomen maatregelen vanuit de overheid realiseren wij ons dat iederéén nu is aangewezen op het voeren van videogesprekken. Voor veel mensen is dat nieuw en mogelijk nog wat onwennig.

Om die reden delen wij graag onze ervaringen, die we hebben samengevat in een aantal praktische tips. Hopelijk heb je er iets aan!

Tip 1: Zorg voor een goede omgeving

De kans is groot dat je het videogesprek vanuit huis zult voeren. Zorg er dan voor dat je in een goed belichte ruimte zit, waar je niet gestoord kunt worden en geen last hebt van rumoer. Niks is vervelender dan een slecht/donker beeld en slecht geluid. Als je goed te zien bent en goed verstaanbaar bent, dan verloopt het gesprek een stuk soepeler.

Tip 2: Zorg voor een goede internetverbinding

Als de verbinding tijdens een gesprek steeds wegvalt, dan zal dat het gesprek niet ten goede komen. Zorg dus van tevoren dat je je internetverbinding hebt getest, de videofunctie op jouw pc/laptop werkt en of de microfoon ingeschakeld is. Werkt dit allemaal? Dan ben je ‘ready to go’.

Tip 3: Let op je houding

Een videogesprek moet je op dezelfde manier benaderen als een persoonlijk gesprek. Let dus op je houding. Ga vooral goed rechtop zitten, luister aandachtig, kijk recht in de camera en probeer zo duidelijk mogelijk te praten.

Tip 4: Heb een representatief voorkomen

Benader een videogesprek precies hetzelfde als wanneer je een persoonlijk gesprek voert. Zorg voor gepaste kleding en een net voorkomen. Als je haar maar goed zit!

Tip 5: Ben en blijf vooral jezelf

Omdat het voor veel mensen een nieuwe, nog onwennige manier van communiceren is, ben je geneigd je (bedoeld of onbedoeld) “anders” te gedragen. Dat is zonde en gaat ten koste van jezelf, niet doen dus! Ga ontspannen het videogesprek in. En, een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus oefen vooraf gerust een keertje!

Oh, en mocht je zo’n videogesprek nou eens met ons willen “oefenen” in de praktijk, neem dan gerust contact met ons op.

We leren je graag kennen!

Tot snel!